DOPRAVA ZDARMA OD 1500 Kč • ODESÍLÁME IHNED • VŠE SKLADEM

Jak na to: Dekorování stěn v bytě

Kdyby stěny uměly mluvit, určitě by nám poradily, kam zavěsit zrcadlo, hodiny nebo umělecké dílo. Ale protože nemohou, máme to štěstí, že můžeme naslouchat odborníkům na domácí styling a nabídnout vám tipy, na kterých se většina z nich shodne, včetně doporučení k výběru nástěnných hodin.

Dekorace stěn vašeho domova může být zábavným a inspirujícím způsobem, jak dodat vašemu bydlení osobitost a charakter. Ať už chcete vytvořit útulný, příjemný pocit domova, nebo elegantní, moderní vzhled, existuje mnoho různých způsobů, jak vyzdobit stěny.

 

 

Váš dům – Váš svět

V první řadě je důležité, abyste mysleli sami na sebe. Svůj byt netvoříte kvůli návštěvám, ani kvůli fotografiím na Instagram. Budujete ho sami pro sebe a měli byste se zamyslet nad tím, co Vám dělá radost a v jakém prostředí se budete cítit dobře – dnes, zítra i za pár let. Jsou to barvy a květiny? Klid neutrálních tónů? Vzpomínky na dovolenou u moře? Extravagantní kousky? Minimalismus od podlahy po strop?

Pokud se nemůžete rozhodnout, anebo jen nechcete dělat razantní rozhodnutí, je tu vždy možnost zachovat jednoduchost v klíčových prvcích, které se těžko mění nebo je jejich pořízení nákladné – jde především o obklady nebo velké plochy. Experimentovat stačí s doplňky, které lze snadno a rychle vyměnit za takové, které v okamžiku promění byt k nepoznání. K tomu jsou stěny perfektním kanvasem – mohou odrážet Vaše aktuální rozpoložení a dodávat Vám potřebný klid, energii, cokoliv, po čem Vaše srdce v daném období prahne.

 

 

Vymalujte stěny

 Jedním z nejjednodušších způsobů, jak vyzdobit stěny, je jejich vymalování. Vyberte si barvu, která odpovídá vašemu stylu a doplňuje váš nábytek a dekorace. Světlá barva může dodat místnosti pocit většího prostoru, zatímco tmavší barva může vytvořit útulný, intimní pocit. U tmavých myslete na to, zda máte pro místnost vhodné osvětlení, které dodá tu správnou atmosféru. Pokud ne, neztrácejte hlavu - tmavá stěna může i tak vypadat skvěle v kontrastu se světlými obrazy a doplňky.

Jakou barvu vybrat? V kurzu jsou příjemné zemité, teplé odstíny. Šedá, bílá a béžová se skvěle kombinuje s dalšími prvky. Zelená dodává klid a stabilitu. Modrá je balzámem na duši a podporuje otevřenost. Růžová a fialová podporují kreativitu a fantazii. Červenou, oranžovou a žlutou bychom raději volili v jemných, přirozených odstínech, aby nepůsobily agresivně, ale naopak zdůraznily jemnost celé místnosti.

 

 

Pověste obrazy

Umělecká díla jsou skvělým způsobem, jak dodat stěnám jedinečnost a barvu. Můžete si vybrat jeden velký kus nebo vytvořit stěnu galerie se sbírkou menších kusů. Můžete také kombinovat různé typy uměleckých děl, například obrazy, fotografie a grafiky. Při zavěšování uměleckých děl zvažte velikost díla a výšku, ve které je chcete zavěsit.

Aby stěna vypadala opravdu profesionálně, měli byste se zamyslet nad kompozicí. Můžete se vyřádit a třeba neotřele vyplnit roh místnosti, nebo naopak zvolit osvědčené rozložení obrazů a pověsit je vedle sebe ve stejné úrovni, a to ani příliš vysoko, ani příliš nízko – ideálně ve výšce očí.

 

 

Zavěste nástěnné hodiny

Nástěnné hodiny jsou často opomíjeným prvkem, a přitom mohou změnit vaše stěny k nepoznání. Zároveň jim dodávají funkčnost a styl a typů hodin už je dnes na trhu opravdu mnoho, včetně krásných hodin LAVVU nebo VLAHA vyráběných v Čechách.

Při výběru nástěnných hodin zvažte styl svého domova a velikost stěny. Velké hodiny mohou vytvořit dramatický středobod místnosti, zatímco menší hodiny hladce splynou s vaším interiérem a pouze mu dodají tu sladkou tečku, která mu doposud chyběla k dokonalosti. Vybírat můžete z přírodních materiálů, jako je u hodin VLAHA dubový masiv napuštěný lněným olejem, kombinace kovu pro industriální vzhled nebo stylová probarvená MDF deska pro přirozený vzhled stěny.

Nebojte se také kombinovat hodiny a obrazy na jedné stěně, opět jen myslete na celkovou kompozici a výšku umístění hodin (lidé mají tendenci je věšet příliš vysoko). Pokud si nejste jistí, jak na to, umístěte pod hodiny a obrazy pár různě vysokých rostlin v květináčích, aby celkový dojem spojily v celistvý obraz. Uvidíte, že to zvládnete.

 

          

 

Využijte tapety

Tapety jsou dalším způsobem, jak dodat stěnám texturu a vzor. K dispozici je mnoho různých typů tapet, od tradičních vzorů až po modernější vzory. Můžete si vybrat, zda chcete pokrýt celou stěnu, nebo vytvořit akcentní část s výrazným vzorem.

  

 

Přidejte police

Police jsou skvělým způsobem, jak vystavit své oblíbené předměty a přidat na stěnu úložný prostor. Můžete je použít k vystavení knih, rostlin nebo dekorativních předmětů. Oblíbenou volbou jsou plovoucí police nebo police z přírodního dřeva, které vytvářejí čistý, minimalistický vzhled. Při zavěšování polic dávejte pozor na to, abyste použili odpovídající kování a postupovali podle pokynů výrobce.

 

Zrcadlo, zrcadlo …

Zrcadla mohou místnost zvětšit a prosvětlit tím, že odrážejí světlo. Můžete zavěsit jedno velké zrcadlo nebo vytvořit stěnu galerie se sbírkou menších zrcadel. Při zavěšování zrcadel zvažte, v jaké výšce je chcete zavěsit, pod jakým úhlem budou odrážet světlo a co v jejich odrazu uvidíte (abyste se třeba omylem nedívali do neuspořádané spíže).

Nebojte se také kulatých nebo jinak tvarovaných zrcadel – oblé tvary dodávají na přirozenosti a dají se dobře kombinovat i s pravoúhlým nábytkem či obrazy.

 

  

 

Dekorování stěn vašeho domova je skvělým způsobem, jak dodat vašemu obytnému prostoru výrazný styl a originalitu a i když se vám to může zdát už během plánování náročné, výsledek vždy stojí za to. Vymalováním stěn, zavěšením uměleckých děl, použitím tapet, přidáním polic, pověšením zrcadel a zavěšením nástěnných hodin můžete vytvořit prostor, který bude působit unikátně a autenticky. Ať už chcete vytvořit útulný, domácí pocit nebo elegantní, moderní dojem, s těmito tipy nešlápnete vedle. A pamatujte si – děláte to pro sebe, tedy pokud se na konci dekorování cítíte v místnosti fantasticky, odvedli jste práci na jedničku s hvězdičkou.

 

  

 

VYBRAT NÁSTĚNNÉ HODINY →